Librarul cu Papion azi e Pisica cu Papion

Librarul cu Papion azi e Pisica cu Papion

Trăim într-o lume dură unde bullying-ul și sentimentul de a fi cel mai tare este prezent în grupuri încă de la vârste fragede. În ideea de a impresiona se face rău pentru a ieși în evidență, iar acțiunile rele se răsfrâng și asupra animalelor.

            Răutatea, acțiunile violente asupra animalelor la vârste mici pot duce la o violență asupra oamenilor în adolescență și la vârsta maturității.

            Nu toate familiile își permit un animăluț: pisică, cățel, hamster, ce-o fi. Grija față de acesta poate însemna responsabilitate pentru copil, învățarea empatiei și dezvoltare de sentimente calde față de lumea înconjurătoare. Dar învățarea despre grija față de cele necuvântătoare se poate realiza chiar și când nu este posibilă adăugarea unui animăluț în familie.

            Copiii pot fi învățați cum să se comporte cu animăluțele fără stăpân și pot fi educați timpuriu despre cum se îngrijește un animăluț de casă în eventualitatea în care, atunci când va fi pregătit, părinții pot să îi facă această bucurie.

            Poveștile pentru copii sunt cele mai potrivite metode prin a educa copiii în multe circumstanțe și situații ce pot apărea în viață.

            Dar astăzi este despre acceptarea, iubirea față de pisici și despre cum se îngrijesc acestea.

            Eu sunt Librarul cu Papion și reprezint librăria online cu același nume, în vizită la clasa a3a de la școală pentru a împărtăși iubirea mea față de pisici. Librarul cu Papion are astăzi și urechi de pisicuță pentru a intra în rol cât mai bine.

            Am ales o poveste bine structurată despre grija pentru pisici: Trăiește în armonie cu pisica ta de Enrico Ercole, o carte ilustrată.

carte librarul

            Înainte de a fi în fața copiilor le-am explicat părinților cât de importantă este lectura , cum le poate dezvolta inteligența, creativitatea și despre ce carte e vorba pentru a ne pune de comun acord că este în regulă pentru toată lumea prezentarea mea:

,, Cum urezi bun venit unei pisici? Cum faci un apartament „prietenos” pentru pisica ta? Care sunt cele mai bune alimente pentru animalul tău de companie? De ce pisica se comportă într-un anumit fel? Cum comunică ea cu cei din jur? Ce faci când pleci în vacanță? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vă răspunde această carte. Este o lucrare care îți oferă sfaturi utile cu privire la înțelegerea prietenei tale feline și te ajută să o crești fericită și sănătoasă. ”

            Intru în sala plină de copii curioși, băgând capul în sală încet și în loc de clasicul salut zic:

– Meeeeeooww!!! Meeeoooww!!!

– Eu sunt Librarul cu Papion în zilele mele obișnuite, dar astăzi sunt Pisica cu Papion! Cine iubește pisicile?

Fetițele în principal se entuziasmează, iar băiețeii mai timizi și orgolioși recunosc și ei cu privirea în jos că și lor le plac pisicuțele. Alții preferă cățelușii și le promit că data viitoare voi fi Cățelul cu Papion pentru a îi împăca pe toți.

– Cine are o pisicuță acasă? Noi suntem acasă o familie de 4 pisicuțe. Vă voi pune pe proiector poze cu familia mea.

Răspund câtiva dintre ei cum că au câte o pisică sau două acasă. Le spun numele și mă întreabă cine sunt pisicile mele.

– Ele sunt Bonnie, Sașa și Turbo!

– Iar eu, Pisicuța cu papion, sunt aici pentru a vă spune cum să vă îngrijiți pisica sau cum să fiți pregătiți pentru o viitoare pisică în casă. Meow! Pentru asta, v-am adus pentru fiecare o cărticică: Trăiește în armonie cu pisica ta! Este o carte pe care vă rog să o dați și părinților voștri pentru a învăța împreună. Ei citind și voi ascultând și urmărind imaginile.

– Meow! Cum alegem pisica potrivită? Aveți/ v-ați dori o pisică de rasă sau ați adopta una de pe stradă?

Majoritatea copiilor răspund că ar vrea să ia pisoiași de pe stradă, lucru ce mă bucură tare. Iar ceilalți zic c-ar vrea pisici de rasă frumoase, cu păr lung și ochi albaștri.

– Meow! Cartea vă explică ce trebuie să faceți când ajunge pisica pentru prima oară în casă. Cum vă comportați dacă aveți și alte animale? Pentru început trebuie ținute în camere separate și mutate din când în când pentru a se obișnui cu mirosul fiecăruia. Știți cât de important este mirosul pentru animăluțe? Ele așa își identifică cunoscuții, nu prin vedere cum facem noi. După câteva zile pot fi aduse în aceiași cameră, dar sub supraveghere! E posibil să se certe la început, dar se vor împăca în curând, vă promit! Eu cu Bonnie, Sașa și Turbo ne-am acomodat în decurs de câteva săptămâni!

Copilașii ridică mâna și încep să povestească pe rând situațiile lor când au adus un nou animăluț în casă.

– Meow! Cum îngrijim pisica? Ce avem nevoie pentru ca aceasta să fie îngrijită cum trebuie? În primul rând o ducem la veterinar, vorbiti cu părinții să alegeți un medic veterinar la care să mergeți. Așa cum și voi aveți un doctor și pisica are nevoie de unul! Pe voi când vă doare burtica puteți să spuneți mamei. Pe pisică când o doare ceva nu poate să spună, așa că trebuie urmărită: dacă plânge, dacă are burtica tare, dacă mănâncă bine, dacă bea apă, dacă își face nevoile la nisip. Când vedeți ceva ce nu pare în regulă, vă duceți la mami și îi cereți ajutorul.

– Pisicuța trebuie monitorizată de doctorul ei chiar dacă nu are nimic în neregulă. Aceasta trebuie să ia pastiluțe ca să nu facă viermișori la burtică o dată la câteva luni și trebuie dată cu soluții cumpărate de un părinte pentru a nu face purici. Nimănui nu îi place să aibă înțepături de inspecte, așa este?

– Chiar dacă o să fiți tentați să împărțiți mâncarea cu ea, să știți că pisica are mâncare ei specială de pisici: bobițe și pliculețe care sunt cele mai bune pentru ea. Mâncarea voastră și mai ales dulciurile care vouă vă plac atât de mult, ei îi pot face rău. Probabil c-o să miaune pe lângă voi când va simți miros de mâncare, dar trebuie să aveți răbdare și ea o să se obișnuiască că dacă nu primește nimic, nu va mai cerși pe lângă voi în viitor.

– Dacă stați la casă, e bine să o învățați de mică să umble prin curte. Ieșiți cu ea la început până învață curte, iar după aia se va descurca singurică. Pisicile mele chiar își deschid singurele ușa ca să iasă și să intre în casă. Meow!

– Dacă stați la bloc, în apartament, pisicii îi trebuie neapărat o litieră , care este ca o cutie de plastic, cu nisip unde își va face nevoile. Voi sunteți prea mici, dar părinții vor trebui să îi curețe nisipul măcar o dată pe zi. Pisicile sunt animăluțe foarte curate, se spală singure des și sigur și-ar schimba singurele nisipul de ar putea.

– Pisicile sunt foarte drăgăstoase și alintate. Au nevoie de atenție. Trebuie să vă jucați cu ele, să aibă jucării, să le alintați. Le place tare mult să fie mângâiate. Veți observa că ele torc: prrrr, prrrr. Când torc e clar că se simt în siguranță și iubite. Dacă pisica se simte iubită va avea tendința să doarmă cu voi, dar trebuie să discutați cu mami și tati despre asta, dacă este în regulă. Dacă nu, îi puteți face pătuț lângă patul vostru. Din experiență vă zic că adoră păturile pufoase! Și pisicile dorm mult, foarte mult!

Un băiețel face asocierea dintre pisică și un bebe, la fel de multă grijă trebuie să ai.

– Corect! O pisicuță este o responsabilitate mare ce trebuie decisă în familie.

– Ce facem când mergem în vacanță? La mare, la munte, oriunde? Vorbim cu un prieten, cu bunica, cu vecina dacă poate trece de 2 ori pe zi la pisică pentru a o hrăni și a îi umple bolul cu apă. Dacă nu avem pe nimeni în apropiere există pensiuni de pisici unde sunt tratate ca niște prințese.

– Meow! Cine mai vrea pisicuță acum că știți câtă treaba este în creșterea ei? Dacă mami și tati nu vor o pisică în casă, să nu vă supărați. Pentru a avea grijă de ea trebuie să se cheltuie și bani care poate nu sunt în casă în momentul acesta. Eu mi-am dorit pisică dintotdeauna, iar când am ajuns mare, mi-am luat 3 să recuperez anii în care nu am avut!

– Să le spuneți părinților să citească și ei cartea pe care v-am dat-o! Acolo găsesc sfaturi utile și mai complexe decât v-am explicat eu.

Cartea prezentată se găsește pe pe librarulcupapion.ro , o librărie pentru copii, iar pe site găsiți peste 4000 de titluri de cărți. De la povești clasice, la povești amuzante și educative, la atlase și enciclopedii, ba chiar și puzzle-uri, cărți de colorat și jocuri.

librarul
  • articol scris pentru Spring SuperBlog 2021

Articole recomandate

%d blogeri au apreciat: