Influencer – ce înseamnă să ai influență în online?

Influencer – ce înseamnă să ai influență în online?

Termenul de Influencer este atât în vogă acum ( și nu într-un sens bun) încât refuz să am vreo legătură cu termenul acesta.

influencer


Evident, ar trebui să am și mii, sute de mii de următori pe rețelele de socializare ca să pot fi numită astfel, dar cândva… Eram un fel de Opinion Maker.
Când? Acum câțiva ani când îmi băteam capul cu blogul și social media. Când nu erau atât de multe persoane cu blog, pagină de Facebook și pagină dedicată de Instagram.


În general eram pe nișa de beauty: oje si nail art și tare îmi plăcea când fetele mă întrebau de oje și le îndrumam ce să își cumpere și de unde. Când își făceau unghiuțele ca mine și mă citau… Era drăguț.


Starea mea psihică s-a degradat și am renunțat ușor, ușor la blogging fix în momentul în care lua amploare. Poate că dacă continuam la momentul potrivit era altă situație acum, dar… Asta e.


În ziua de astăzi sunt multe scandaluri cu influencerii, sunt criticate articolele, pozele, reclamele, încât mă bucur că nu am ajuns atât de sus și nu sunt băgată în seama de nimeni, deci implicit nici de răutăcioși. 

De ce s-a ajuns aici?

O mare majoritatea a oamenilor nu conștientizează câtă muncă există în spatele unei simple poze ( de articole nici nu mai pomenesc, deja e alt nivel acolo). Ca o poză- fotografie să fie reușită, să prindă la public, la branduri , aceasta trebuie să vină cu ceva altfel, cu o idee strălucită. Iar ca o fotografie cu o idee strălucită să poată deveni realitate, este necesar de echipament foto, de editări în programare cu licentă, de materiale, de fotograf, de lumini etc.

Ca idee, am primit recent un pachet de la un sponsor. Lumea tinde să zică:

  • ai primit pe gratis!

Gratis?! În primul rând este articolul scris, gândit, muncit de pe mine pe blogul la care plătesc în fiecare lună. După care, pentru fotografiile realizate pentru acel sponsor am fost special în magazine și mi-am cumpărat diferite chestii ca să pot ilustra ideea mea.

Nimic nu e pe gratis. Pachetele primite de noi la ușă, care nu sunt cu ramburs și nici plătite online există datorită muncii noastre de ani de zile și continuă cu prezentarea lor pe social media, unde avem urmăritori câștigați în ani de zile.

Aici ajungem la un alt subiect, un punct pentru care influencerii sunt priviți suspicios.

Ok. Primim pachete PR, dar chiar prezentăm pe social media ca fiind tot ce primim wow, în speranța că vor mai trimite și a2a oară?

Etic ar fi să nu. Promovezi ce îți place, ce îți face bine, ceva în ce crezi. Mai ales dacă nu ai făcut nicio înțelegere cu brandul respectiv și doar ai primit un ,, cadou” acasă. Dacă ai un contract și totuși nu ești de acord cu promovarea produsului pentru că s-a dovedit a nu fi bun, soluția e simplă: mail către brand: nu îmi place produsul! Pot să nu scriu sau pot să scriu cât de nașpa e. Ce preferi?

Dar din păcate sunt domnișoare care azi laudă crema X, mâine crema Y și peste o săptămâna crema Z. Și aici se duce toate credibilitatea. E imposibil în câteva zile să îți dai seama de beneficiile pe care le are o cremă și mai ales e imposibil ca cineva să te creadă că tu le folosești pe toate și că toate sunt cele mai bune din lume.

Să ajungi să ai influență online te obligă moral să nu minți publicul și să nu îl duci în eroare prezentând fel și fel de chestii contradictorii.

Cum ar trebui să fie o persoană cu influență în online?

  1. Sinceră!!!

În online totul rămâne. Nimic nu se șterge. Dacă acum 3 ani ai zis că urăști pisicile și acum zici că tu nu ai zis asta niciodată, oamenii vor veni cu dovezi. Și pici, rău de tot.

2. Să nu accepte orice colaborare, chiar dacă este la început de drum, e o capcană. Trebuie să colaboreze cu branduri în care crede, pe care le folosește, pe care le poate recomanda și dormi liniștită noaptea.

La început pare atractiv când ești contactat și e tentația să accepți orice, indiferent de cerințe sau de banii mult prea puțini. Nu merită să îți pui în pericol credibilitatea pentru firma X care ,, te obligă” să lauzi un șampon, care de fapt ți-a provocat mătreață.

3. Să nu fie arogantă.

Ador persoanele din online care răspund frumos la întrebări, care urmăresc la rândul lor oamenii obișnuiți, dau likeuri și comentarii, fără să le fi urcat la cap faima de 10000 de likeuri la o poză.

Pe cealaltă parte, am renunțat să urmăresc câteva persoane ce nu răspundeau niciodată și au continuat cu o atitudine de ,, zeu” când s-au văzut băgate în seamă de mulți oameni, agenții PR și chiar televiziune. Un content foarte, foarte mișto, realizat de persoane ce nu își apreciază publicul.

4. Să țină la branding-ul personal pe social media . Ce înseamnă asta? Să nu se schimbe ca anotimpul, să fie constantă, să evolueze, să accepte când a greșit și să nu reacționeze cu scandal la critici, să poți să o revezi peste câțiva ani și să-ți spui: da, e tot ea! Are profilul de Insta mai profi, textele parcă-s mai bune, dar… e tot ea!

5. Să nu fie doar pentru ea. Promovarea de bloggeri între bloggeri este importantă. Suntem o comunitate și ar trebui să ne susținem. Aceiași regulă ca și la branduri, evident: promovare pentru cei în care credem! Să nu uite de unde a plecat, chiar dacă poate acum e un influencer cunoscut.

Acum peste 10 ani am avut un guest post pe blogul lui Cabral. M-a emoționat atât de tare că mi-a ales textul dintre alte zeci încât și astăzi sunt marcată. A crezut în mine și m-a promovat. A avut un impact fenomenal.

Orice influencer ar putea să facă asta acum mult mai simplu: un share la o postare, la o poză, un story a unui blogger mai puțin cunoscut, dar cu potențial.

6. Să urmeze cursuri de promovare online, branding personal, vânzări online, S.E.O, influencer etc. Pentru că din ele chiar înveți ceva! De când a început pandemia am urmat câteva astfel de cursuri și deși aveam impresia că știu tot din ce citisem pe net, s-a dovedit că nu era așa. Am învățat trucuri, secrete, idei noi.

Pe Academievie.ro dacă te înscrii acum primești gratis un curs ,, Cum să crești vânzările printr-un singur Concurs cu Influenceri pe Facebook și Instagram ”. Sună tentant, nu?

Pentru tine ce înseamnă un Influencer? Cum ar trebui să fie?

  • articol scris pentru SuperBlog

Articole recomandate

%d blogeri au apreciat: