Importanța igienei în spațiile publice

Importanța igienei în spațiile publice

Importanța igienei în spațiile publice este un subiect de actualitate și de mare interes, dar care nu trebuie aprofundat doar pe perioada aceasta, de pandemie.


Doar că acum se pune mai mare accent, deși boli, viruși, bacterii etc există dintotdeauna.

Știați că virusul HIV se poate transmite și la frizerie dacă instrumentele nu sunt sterilizate după ce au fost folosite pe o persoană infectată și dacă s-au produs răni aparent nesemnificative? Șansele sunt foarte mici, dar există și pot fi inexistente dacă se folosesc produse specifice pentru dezinfectare.


Cum aș vrea să arate salonul de înfrumusețare la care mă aranjez? Să ies frumoasă și la fel de sănătoasă precum m-am dus? Fără să risc să duc acasă vreo infecție, virus, baterie.


În primul rând curățenia de la prima vedere. Unele detalii îți pot spune dacă s-a curățat salonul bine: colțurile etajerelor, marginea oglinzii, gresia de la picioarele scaunelor etc. Cu o atenție sporită se poate identifica nivelul de implicare a angajatelor. Pentru că de aparență orice salon este curat: trebuie strâns părul de pe jos, pensulele nu trebuie să aibă fard pe ele, folia de protecție pentru vopsit este nouă tot timpul și tot așa.


Dar curățenie curățenie nu găsești peste tot din păcate. Toate acestea trebuie și dezinfectate! Dacă nu ai încredere 100% că au fost dezinfectate înainte de a ajunge la salon poți să îi ceri angajatei să dezinfecteze produsele folosite în fața ta. Poate părea o jignire, but you better stay safe!


Aceasta trebuie să folosească echipamente de protectie : halat de unică folosință, botosei ( acoperitori pentru încălțăminte la care ar trebui și noi, ca clienți, să avem acces la intrare), bonetă, mască pentru o siguranță maximă.

Importanța igienei în spațiile publice
Credit foto: Bermix Studio via Unsplash


Legea este clară pentru toată lumea din industria saloanelor de înfrumusețare, dar tanti de la colț nu știu cât de informată e și dacă respectă cerințele, dar putem să o informăm chiar noi :


– angajatul înainte și după operațiunea de tuns, pensat, realizat manichiură etc trebuie să se spele pe mâini cu săpun antibacterian și ștergerea mâinilor se face cu un prosop de hârtie! Trebuie folosite consumabile de hartie, nu din material textil pentru uscarea mâinilor ori un aparat cu aer cald. După care, dezinfectarea mâinilor se face cu un produs dezinfectant biocid. Operațiunea se repeta dacă s-a luat contact cu sângele sau alt fluid corporal, înainte și după servirea mesei, după folosirea toaletei.

Importanța igienei în spațiile publice
Credit foto: Kelly Sikkema via Unsplash


– știați ca unghiile angajaților trebuie să fie tăiate scurt? Un procent foarte mic al femeilor angajate în saloane de înfrumusețare prezintă unghii scurte. Această măsură este pentru evitarea murdăriei, implicit a bacteriilor, ce se poate aduna sub unghiile lungi.


– Suprafețele, instrumentele, echipamentele și accesoriile utilizate trebuie curățate, dezinfectate și/ sau sterilizate, conform prevederilor legale in vigoare, respectând-se recomandările producătorului.


– Echipamentul electric, care nu poate fi băgat în lichid, trebuie curățat prin ștergere și pulverizat cu un produs biocid.


– Materialele, instrumentele, accesoriile si echipamentele de unica folosință se folosesc pentru un singur client! Cred că numai în România trebuie precizat că produsele de unică folosință… Chiar se folosesc o singură dată.

Evident că legea este mai complexă dar am vrut să precizez aspectele importante de care trebuie să se țină cont și mai ales, aspectele pe care noi, clienții putem să le verificăm.

O persoană juridică care deține un astfel de spațiu folosit ca salon de înfrumusețare trebuie să o citească și să o respecte în întregime. Produsele de care are nevoie se găsesc pe site-ul Medicale shop, ce are o experiență de peste 20 ani în domeniu și prezintă o gamă largă de produse. 

Importanța igienei în spațiile publice

Tu cum vezi importanța igienei în spațiile publice? Care sunt aspectele de interes pe care le urmărești?

Articole recomandate

%d blogeri au apreciat: