Celule stem, sânge ombilical – mit, marketing, utilizare medicală

Celule stem, sânge ombilical – mit, marketing, utilizare medicală

  1. Ce sunt celulele stem?
celule stem

Celulele stem sunt primele celule care se formează în embrion. Din ele se formează omulețul ce devine un întreg format din oase și organe. 

2. Cum ne putem folosi de celulele stem?

Celulele stem reprezintă o alternativă pentru transplantul în boli hematologice, genetice și oncologice.

3. De ce sângele de cordon ombilical, per total, este mai valoros din punct de vedere medical în comparație cu  „doar celulele stem”?

Sângele din cordonul ombilical mai este denumit și Cord Blood. Acesta este prelevat după naștere și tăierea cordonului ombilical, procedură nefiind sub nicio formă dăunătoare pentru mamă sau copil. Cord Blood conține celule stem ce se pot transforma în celulele de sânge. Acestea sunt folosite pentru regenerare. Dacă vedeți reclame precum că sângele din cordonul ombilical poate vindeca orice boală, este ceva suspect clar. Pentru că nimeni și nimic nu poate vindeca orice boală!

Dar, dacă recoltezi sânge din cordonul ombilical, îi crești șansele copilului de vindecare mai ușoară în caz de o boală precum cancerul. Chimioterapia care este folosită în vindecarea cancerului omoară celulele rele, dar și pe cele bune. Folosind Cord Blood, acesta ajută la regenerarea celulelor bolnave și astfel se evită chinui chimioterapiei.

4. Putem folosi sângele din cordonul ombilical și la altcineva decât copilul de la care au fost recoltate?

Da. Probabilitatea de comptabilitate între frați este de 75%. Un caz concret din Iran este transplantul de Cord Blood de la o fetiță către frațiorul ei de 6 ani, ce suferea de talasemie majoră, o afecțiune cu transmitere ereditară, caracterizată prin anemie severă care necesită administrare cronică de transfuzii de concentrat eritrocitar pe toată durata vieții. Băiatul Iranian a fost transplantat cu success la Shariati Hospital folosindu-se ca sursă de celule stem hematoformatoare grefa de sânge ombilical obținută la nașterea surorii sale. După câteva luni, în urma evaluării s-a constatat obținerea unor rezultate foarte satisfăcătoare și normalizarea parametrilor  hematologici ai pacientului.

5. Sunt oameni care profită de promovarea celulelor stem ca fiind ceva inovator în alte domenii decât cele de medicină?

Oh, da. Oamenii sunt răi și vor profita tot timpul de informațiile puține ale altor oameni și vor încerca să îi păcălească oferindu-le informații false.

Sunt cazuri de esteticieni care încearcă să promoveze dispariția ridurilor folosind celule stem, deși doar o metodă de a folosi astfel celulele stem a fost aprobată și încă este sub supraveghere, nu sunt studii concrete. Injecțiile realizate sunt cele obișnuite, cu injectarea grăsimii din altă parte a corpului și cel care efectuează procedura susține că extrage și introduce celule stem în zonele cu riduri.

Mai există creme de față ce au în compoziție celule stem și promit o regenerare a pielii ce te va transforma într-o adolescentă, dar celulele folosite în cremă nu mai sunt vii, deci nu își mai îndeplinesc scopul real.

6. Care e treaba cu placenta? E benefică și dacă se folosește altfel decât pentru recoltare de celule stem?

Cred că ați auzit cu toții de unele femei care își mănâncă placenta. Simplă sau smoothie în ideea în care aceasta ar fi o sursă de vitamine și sănătate ce s-ar risipi. Nu s-a dovedit nicicum că acest lucru ar fi adevărat!

Placenta a fost folosită și în medicina chinezească. Pusă la uscat și pisată pentru a trata infertilitatea, impotența și alte afecțiuni. Pe lângă nedovedirea benefică a placentei, au fost cazuri și de îmbolnăviri din cauza asta.

7. De ce să recoltăm celulele stem la naștere?

Celulele stem au capacitatea de a crea noi țesuturi atunci când se divid și se dezvoltă, ceea ce le face sa aibă un potențial de vindecare pentru afecțiuni ale tuturor organelor. Se evită astfel găsirea unui donator și posibilitatea incompatibilității acestuia. În lipsa recoltării celulelor stem, acestea pur și simplu mor, se aruncă la gunoi și odată cu ele, dispare și șansa copilului în caz de coșmarul oricărui părinte: o boală grea.

8. Care sunt tipurile de recoltarea a celulelor stem?

  • Celule stem hematopoietice din sângele ombilical,
  • Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar,
  • Celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar,
  • Celule stem endoteliale din placentă

8. Deci placenta e totuși folositoare după naștere. La ce?

Diversitatea și numărul crescut al celulelor derivate din placentă, caracteristicile imunologice asociate acestora, precum și expunerea redusă la infecții constituie avantaje semnificative din punct de vedere al potențialului de utilizare terapeutică.

Diferitele tipuri de celule din țesutul placentar exprimă niveluri scăzute de HLA – human leucocyte antigen – un marker prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic, ceea ce înseamnă că sunt acceptate cu mai multă ușurință de către organism și scad șansele de apariție a unor efecte adverse ce ar apărea în cazul unui transplant.

9. Unde putem să recoltăm și să stocăm celulele stem în România?

Cord Blood Center Group este lider în procesarea sângelui ombilical și placentar, membru al World Marrow Donor Association (WMDA) și membru asociat al NetCord, două dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul celulelor stem.

La Institutul Fundeni există 78 probe utilizate în România cu o rată de vindecare a afecțiunilor preponderentă la : bebeluși ( 16,7%), copii ( 41%) și adolescenți ( 7,7%), dar și la adulți ( 33,3%) și persoane în vârstă ( 1,3%).

10. Te-am convins că recoltarea de celulele stem este cea mai bună alegere pentru viitorul copilului tău?

celule

Surse de informare:

  1. https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/cord-blood-what-you-need-know
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Placentophagy#Human_placentophagy
  3. https://www.business-standard.com/article/news-ians/most-stem-cell-based-cosmetic-surgeries-fake-114073000815_1.html
  4. https://www.cordbloodcenter.com/
  • articol scris pentru SuperBlog

Articole recomandate

%d blogeri au apreciat: