Elefantulmeu – cărti personalizate

ELEFANTULMEU – CĂRTI PERSONALIZATE

Ce înseamnă o carte în fața și mâna unui copil?


Din proprie experiență nu aș putea să povestesc. Am fost învățată să citesc de mică, dar din păcate nu am nicio amintire din perioada copilării – adolescenței.
Golurile din memorie m-au frustrat dintotdeauna. Copilăria ar trebui să fie o parte importantă din viața fiecăruia, de care să își amintească cu nostalgie. Am învățat însă 7 ani pentru a putea vorbi totuși despre copilări, deci pot dezvolta subiectul acesta prin prisma cunoștințelor mele.


Nu am copii, dar am un atașament deosebit față de toți copiii din viața mea ( prieteni, familie) și ei la rândul lor se lipesc de mine.
Fiecare m-a surprins cu câte ceva: un piticot știe poezii deși abia reușește să vorbească corect, o fetiță face brățări handmade, un băiețel socotește în minte mai bine decât mulți adulți etc.


Totul este rezultatul unei bune educații și a prieteniei cu raftul de cărți din diferite domenii.
Când cei 7 ani de acasă sunt acolo, la locul lor și la timpul lor, copilul pleacă cu o bază în viață, cu un teanc de cunoștințe vaste. Cum îl facem să fie atras de cărți, de educație?


În primul rând este exemplul.
Dacă părintele citește, copilul va fi curios ce e atât de interesant de mami stă mult timp cu ochii în niște hârtii.
Dacă părintele stă pe telefon și schimbă canalele de la tv toată ziua, copilul va fi fascinat de mișcarea culorilor și a formelor, de sunetele haotice, iar cărțile vor părea plictisitoare.


Dacă nu este cazul de exemplu nr 2, să știți că la un moment dat cărțile oricum vor deveni plictisitoare, iar jucăriile și device-urile din casă vor prima în alegeri. Tocmai de aceea trebuie să alegem cele mai atractive cărți personalizate pentru categoria de vârstă a copilului. Pe Editura Elefantul Meu cărțile pot fi personalizate astfel încât personajele să aibă numele copilului, să locuiască în orașul de unde sunteți etc pentru a i se oferi acestuia o stare familiară și pentru a își însuși cunoștințele mai repede.

elefantulmeu


Eu aplic tehnica asta la serviciu.
Nu lucrez cu copii, dar pentru mine sunt copiii mei.
Adulți cu dizabilități, cu probleme de intelect, care au ajuns la vârste considerate mature, dar care fără nicio implicare din partea celorlalți la vârsta copilăriei nu li s-a dezvoltat nici puținul lor potențial. Cu siguranță pe atunci nici nu existau metode și tehnici cunoscute pentru educația lor iar dizabilitățile erau considerate defecte irecuperabile.
Multe subiecte nu pot fi abordate pentru că le sunt complet străine, dar meseriile cu care au avut contact de a lungul anilor, am reușit să le exersez cu ei.


De exemplu:
– Ana, ai o injecție magică care face durerea să treacă.
– Ce ești tu, ce meserie ai…… ?
O astfel de carte ElefantulMeu pentru învățarea meseriilor este,, LEPORELO – MESERII”, Când voi crește mare. Mi se pare o carte ideală pentru a învață copilul meseriile comune ( sunt prezentate 15 meserii cu povești ilustrate și scrise în rime).
Anotimpurile de asemenea le-am exersat prin ilustrații, poezii/ povești și prin colorat peisaje.
O astfel de carte este de la ElefantulMeu,, LEPORELO – CELE 4 ANOTIMPURI”, o carte acordeon ochioasă, căreia copiii sigur i-ar da atenție.


Dacă vă întrebați de ce este important ca adulții ,,copii” cu care lucrez eu au nevoie să cunoască anotimpurile, cifrele, animalele domestice etc este pentru dezvoltarea vocabularului și a vorbirii pentru unii dintre ei.
De la copii care se credeau a fi muți am ajuns la performanța de salut, la cunoașterea și pronunțarea numelui, la a spune dacă le e bine sau rău, dacă le este foame sau sete. 

Toate cunoștințele de bază duc la o bună dezvoltare a mai multor arii de intelect și personalitate.

Aceste cunoștințe nu trebuie forțate, copilul trebuie să simtă plăcere în a le învăța și asta se poate realiza doar prin joacă.

Joaca folosind cărți este cea mai potrivită, mai ales când avem atât de multe opțiuni la dispoziție.

Cărțile personalizate sunt mai atractive pentru copii ( și pentru adulții cu dizabilități intelectuale). Acestea nu mai par… cărți. Ci povești unde simt că au o contribuție, se regăsesc în ele și automat vor asimila informațiile mai repede și cu interes.

Pe elefantulmeu .ro se găsesc 23 de povești pentru copii personalizate. Eu preconizez că în curând vor avea un impact major asupra educației copiilor și li se va recunoaște importanța lor.

  • articol scris pentru SuperBlog

Articole recomandate

%d blogeri au apreciat: