Clasa energetică a locuinței tale- tu o cunoști?

Clasa energetică a locuinței tale- tu o cunoști?

Noțiunea de clasă energetică vă este cunoscută cu siguranță deoarece este prezentă pe orice aparat electrocasnic: frigider, cuptor cu microunde, mașină de spălat, etc.

                Cum și acestea sunt catalogate în diferite clase energetice, așa și clădirile au o scală de la A la G, în funcție de capacitatea clădirii de a economisi energie.

clasa energetică a g

                Cum se calculează clasa energetică a unei clădiri? Sunt luați în calcul mai mulți factori, precum: grosimea pereților, tipul de zidărie, de acoperiș, starea subsolului, dacă acesta există, starea coloanelor de încălzire, performanța sistemului de încălzire sau de aerisire.

                Un certificat energetic este util pentru cine dorește să vândă sau să închirieze o locuință. Cu acesta, se poate determina costul anul pentru utilitățile unui imobil ( încălzire, iluminat, climatizare, apă caldă).

                De asemenea, cu ajutorul unei termografii a clădirii, se pot determina anumite erori, infiltrații de apă, lucrări prost executate, conducte sparte, tâmplărie de proastă calitate și defecțiuni la circuitele electrice.

                Odată ce ai rezolvat ce nu era în regulă, dacă există, trebuie să te gândești cum poți folosi alte surse de energie, pentru a economisi bani și nu numai. Acestea, din punct de vedere legal sunt:

  • Sisteme solare termine sau fotovoltaice
  • Sisteme de cogenerare
  • Sisteme cu pompe de căldură
  • Surse care utilizează biomasa
  • Schimbătoare recuperatoare de căldură
  • Alte surse regenerabile existente în zonă

Cele mai frecvent utilizate sunt panourile solare și pompele de căldură.

Când l-am întrebat pe iubitul meu în ce clasă s-ar situa casa noastră, de la A la G, A fiind perfectul care nu prea există și G, fiind clasa energetică ce presupune un consum de peste 820 Kwh/m2/an, el mi-a răspuns:

  • Z!

Majoritatea clădirilor din România se încadrează în clasele C sau D.

clasa energetică

Casa mea nu am idee în ce clasă se situează, dar fiind o clădire veche, cu siguranță nu face parte din majoritate.

Dezavantajul principal în a sta într-o clădire ce nu se situează în topul claselor energetice este cheltuirea banilor pe anumite chestii care ar putea fi evitate, spre exemplu, căldura: pentru a-mi încălzi camerele, am nevoie de o sursă mare de căldură. Începem să încălzim din toamnă pentru a nu face șoc la pereți când vor veni temperaturile foarte scăzute. Și odată ce închidem căldura, spațiul se răcește în câteva ore drastic.

Și câteodată ba mi-e foarte cald, iar altă dată mi-e prea frig.

Instalația de electricitate e și ea veche și ne oferă un consum mai mare decât normal.

Ne-am gândit ce am putea face în acest sens, chiar să ne băgăm într-un program cu panouri solare, dar soluția ideală ar fi să o pornim de la 0, cu un proiect ce ia în calcul toate aspectele, dar mai ales problema încălzirii:

  • Izolare folosind polistirenul expandat, ferestre performante cu o rezistență termină de 1,2 m2K/W, în 3 foi de geam, deoarece ferestrele au de obicei cea mai scăzută rezistență termină, un recuperator de căldură pentru reîmprospătarea aerului și vom încerca să folosim cât mai util alte surse de energie.

Tu știi în ce constă clasa energetică a locuinței tale?

Dacă ai nevoie de un certificat energetic sau vrei să afli mai multe informații despre tot ceea ce înseamnă acesta, găsești ce ai nevoie pe avizez.ro

acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2019 *

poze preluate de pe avizez.ro

Articole recomandate

%d blogeri au apreciat: