Călătorie cu mașina? Nu e nici o problemă!

Călătorie cu mașina? Nu e nici o problemă!

Să merg într-o călătorie cu mașina o dată la câteva săptămâni a devenit deja o rutină.

Iubesc avionul, dar mai mult îmi place să conduc, sau să fiu copilot, în dreapta, să pun ce muzică vreau, să cânt, să beau cafele și să fumez, să mănânc și cel mai important: să opresc când am nevoie și unde vreau: pentru a vizita sau a face poze.

M-am îndrăgostit mai tare de iubitul meu în prima noastră vacanță prin țară, când treceam pe lângă un câmp perfect pentru Instagram și eu i-am zis:

 • Vai, ce frumos peisaj!!!

A înțeles imediat mesajul și deși nu avea unde opri pe moment, a întors la prima linie întreruptă, a oprit motorul, eu m-am schimbat repede într-o rochie cu flori și mi-a făcut poze până când m-am plictisit.

Trecând peste cât de minunat este iubitul meu, nu aș fi putut face asta într-o călătorie dacă nu eram cu mașina personală.

Pentru a călători însă cu mașina, aceasta trebuie pregătită corespunzător. Iubitul a colindat Europa cu mașina și știe ce-i mai bine pentru fiecare autoturism. Eu am ajuns doar în Grecia, Belgia și Bulgaria, parcurgând țările de tranzit până la destinație.

Eu am 3 mașini, fiecare cu specificul ei:

 1. Iubita mea, Smart ForFour, care deși pare mică, a făcut mii de kilometri prin țară și în afară, fără să îmi facă probleme, am umplut-o de bagaje și cumpărături, fără să mi se plângă. Ați crede că este o mașină de oraș, dar echipată corespunzător reușește să ajungă oriunde într-o călătorie : am străbătut Transrarăul, am vizitat București, Brașov, Sibiu, Sinaia și am ajuns la mare în Bulgaria cu ea.
calatorie

Cum îmi protejez motorul de praful și a altor resturi întâlnite pe carosabil, de materialul antiderapant care este împrăștiat în anotimpul rece?

Cu un scut Smart Forfour de motor metalic protejez nu numai motorul, ci și cutia de viteze împotriva șocurilor mecanice și celelalte componente localizate în compartimentul motor. Deasemenea, acesta are rol și izolator fonic al zgomotelor produse de motor ( ca idee, pentru că eu având tobă sport, mașina mea oricum se face auzită de la sute de metri, dar ăsta e alt capitol).

2. A doua iubită a mea, cea mai nouă achiziție, dar cea mai veche mașină, ce urmează peste câțiva ani a fi introdusă la categoria de mașini clasice, este mașina BMW E 36 coupe. Modelul pisicuță, este destinată vitezei și a distracției.

calatorie

BMW-ul încă este în lucru, îl pregătim pentru cele mai frumoase trasee din Europa. Îl vom testa mai întâi într-o călătorie prin România, pe Transalpina și Transfăgărășan, după care ne vom plimba în Italia, pe Pasul Stelvio, care se află la 2757 m deasupra mării și trece prin Munții Estici. Vom merge prin Alpii Maritimi în Franța și vom merge pe sub arcadele de rocă din Vence.

3. A treia mașină a mea este una cu totul specială, unică, modificată pentru off-road: Suzuki X90. Dacă nu cunoașteți modelul, dați un search pe google și veți observa că a mea nu seamănă mai deloc cu originalul.

calatorie
Duminica e zi de off-road, de peripeții, de rămas în râpe, de blocat în noroi, de râsete și experimente.

Este și mașina de mers la munte. Alții explorează munții cu picioarele, noi… cu mașina.

No road. No problem.

Suzuki-le este dotat cu toate cele necesare pentru orice tip de traseu, dar ar trebui să îmi deschid un blog special dedicat mașinilor mele pentru a vă povesti toate modificările făcute la ele.

În schimb, nu e potrivită pentru vacanțe lungi. De ce? Pentru că eu îmi iau 10 perechi de blugi, 5 rochii, 20 de bluze, etc și într-un concediu de 3 zile. Mașina având doar 2 locuri și un portbagaj mic, voi avea nevoie neapărat de o cutie portbagaj , ca să îmi încapă toate hainele. Voi alege un tip care se leagă de cârligul de remorcare, mi se pare alegerea potrivită pentru mașinile mici.

calatorie
Noi așteptăm cu interes să vină iarna, pentru o vacanță la munte, prin zăpadă cu mașina.

Dacă și voi sunteți pasionați de vacanțele cu mașina, vă recomand să vă pregătiți mașina corespunzător, pentru a nu întâmpina surprize neplăcute pe drum. Eu sunt cu mecanicul personal după mine tot timpul, dar nu toți aveți norocul meu, hihi.

Eu sunt adepta hotelurilor, dar dacă sunteți mai aventuroși decât mine, vă invit la o provocare: îți montezi un cârlig de remorcare la mașină, cumperi sau împrumuți o rulotă și ai plecat la drum! Dacă accepți provocarea, să citești cu atenție regulile de circulație a rulotelor!

Indiferent de cazarea pe care o alegi, mașina trebuie neapărat să fie echipată cu:

 • Triunghi de avertizare roșu
 • Jachete reflectorizante
 • Becuri și siguranțe
 • Trusă de prim ajutor
 • Set suplimentar de chei auto
 • Trusă de scule și funie de remorcare
 • Roată de rezervă, cric sau kit antipană
 • Apă distilată sau antigel pentru eventuale completări
 • Cabluri de curent pentru baterie

Dacă unele ți se vor părea inutile, te asigur că ar fi calvar să ți se încuie mașina cu cheia pe scaunul șoferului prin Spania, să rămâi fără un bec la far, noaptea, pe autostradă în Olanda. Sau să îți moară motorul în Ungaria, să fii cu un prieten care ar putea să te tragă, dar să nu ai o banala funie de remorcare.

Înaintea de a pleca într-o călătorie la drum lung verifică:
 • Anvelopele
 • Frânele
 • Nivelul lichidului de răcire
 • Bateria
 • Sistemul de aer condiționat
 • Și actele tuturor pasagerilor și ale mașinii ( ITP, asigurare) să fie în regulă

Road tripul pentru anul viitor deocamdată e la stadiul de Ungaria- Austria- Olanda- Belgia.

Voi ce planuri de călătorie aveți pentru 2020?

acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2019 *

poze preluate de pe autogedal.ro și arhiva personală*

Articole recomandate

%d blogeri au apreciat: